Te rog să asculți melodia asta în timp ce citești, pentru a intra în atmosfera sardă:
De ce să mergi în Sardinia? Avem cel puțin 100 de motive, dar relieful, clima și peisajele sunt în top!
Cum a fost? Unde am stat? Ce am făcut?
Vacanța a fost organizată de agenția de turism Christian Tour, iar noi am plecat cu un zbor operat de Wizz Air și am pus piciorul pe pământ sard după aproximativ două ore și jumătate de zbor. Ne-am cazat la un hotel de 4* din Arborea, în Horse Country Resort Congress & SPA. Complexul are are ieșire la plajă, la Golful Oristano. Trebuie să recunosc că resortul este atât de mare, încât de două ori m-am dus spre plajă și am ajuns la grajduri, deși erau plăcuțe cu indicatoare și tot (nu știu cum o suna asta!). Presupunând că stai mai bine cu orientarea în spațiu, tu te poți plimba nestingherit prin vastele grădini, poți merge la centrul Spa, poți înota în piscinele exterioare și, așa cum o spune numele (Horse Country), te poți relaxa la centrul de echitație. Încă ceva, este un resort pet friendly! Yey!
Revenind, am plecat dintr-un București sufocat de căldură și am inspirat briza mării în serile răcoroase. Da, chiar răcoroase, deși eram aproape de Africa. Chiar dacă eram înconjurați de apă, nu m-au năpădit roiuri de țânțari pișcăcioși, deci so far so good.
Ce am vizitat?
Evident, am fost în capitală – în Cagliari, Oristano, Alghero, Sassari, Castelsardo, Bosa și Costa Smeralda.
În Porto Cervo, care este o stațiune-port cu yachturi private, pot spune că prețurile erau ceva mai piperate, și, deși fiecare loc a fost o încântare, în felul lui, pentru mine totuși Capo Caccia a rămas de neuitat. Cred că aș fi stat să privesc stâncile abrupte, lovite de valurile azurii ale Mediteranei, zile întregi sau… chiar vieți. Apropo, promontoriul de calcar de la Capo Caccia se află la doar 25 de kilometri de frumosul oraș Alghero.
Orășelele porturi din Sardinia au un stil pitoresc aparte și nici acum nu am înțeles cum de yachturile sunt „parcate” aka acostate atât de precis, aliniate până la ultima. Stațiunile sunt curate, aerisite și împodobite cu flori în orice colț. În centrul vechi, indiferent de localitate, sunt încântătore străduțe înguste cu blocuri scunde, cu balcoane din fier forjat și ghirlande de flori.
Plajele din Sardinia sunt spectaculoase, într-adevăr! Acestea sunt fotografii de la o plajă cu „mărgeluțe” – i-am spus – deoarece nisipul alb și granulat potențează nuanța incredibilă de turcoaz a apei.
Despre bucătăria sardă nu vă pot spune mare lucru, deoarece alimentația mea înseamnă, în general, legume și fructe, dar am aflat câte ceva despre alimentația păsărilor Flamingo (poate nu vi se pare relevantă informația, dar pentru mine a fost amuzantă); se pare că aceste păsări au penajul roz mai intens sau nu, în funcție de cantitatea de creveți mâncată. Sigur nu știai asta! Altfel, am mâncat cei mai buni dovlecei și cele mai bune vinete, dar nu m-am gândit să-i întreb cum de le gătesc atât de delicios.
Ce am mai descoperit? Vinurile din Sardinia! Mmm…
Am fost la o degustare de vinuri Contini și cred că am băut cel mai bun vin ever. De fapt, sigur. Un vin Frizzante Rose, desigur Contini. Ce-i drept, am mai gustat și alte vinuri ale lor, astfel că am ieșit suspect de veseli din cramă și ni se cam limba plimba-n gură – vorba aia 😊
Ce este emblematic pentru Sardinia?
Stejarul din care se recoltează pluta (au zeci de produse și suveniruri din plută)
Coralii roșii care se găsesc din abundență în apele ce scaldă Sardinia.
Să știi că locuitorii insulei nu-și spun italieni, ci se recomandă ca fiind sarzi. E o diferență, nu? 😊
Ah, da! Dolce far niente! În cafenele sunt oameni mai în vârstă care se bucură de o cafea și de un mic dulce toată dimineața spre ziuă; citesc ziarul și stau la povești. Stau atât de mult la povești sau poate că povestea nu se termină niciodată, chiar și la coadă sau când tu te grăbești undeva, deoarece sarzii nu par să se grăbească nicăieri; se cam justifică astfel acest Blue Zone, factorul de stress nefiind de găsit pe insulă.
Își mai spală și sarzii rufele-n public:))))
_________________________
Ceva info despre Sardinia
Sardinia este o insulă cu o suprafață de 24,090 km² și o populație de 1,65 milioane (mai mare decât Creta, dar mai mică decât Sicilia).
Climatul este mediteranean, blând, și ajută sarzii să trăiască mult și bine, corpul lor nefiind supus loviturilor termice, ca în țările cu climat dramatic. Se știe că în Sardinia sunt mulți centenari, fiind inclusă în ceea ce se numește Blue Zone, adică zonele de pe glob unde oamenii sunt nu doar longevivi, dar și sănătoși.