Câte motive ai să vizitezi Tunisia? Pe toate!
Când am primit oferta neașteptată să fac parte din echipa Press Trip pentru Tunisia, n-am stat pe gânduri. Este a doua vizită în Tunisia, dar absorb imediat orice vacanță cu deșert, mare și cultură. Acest combo este cam tot ceea ce vreau de la o vacanță, iar destinațiile nordice îmi dau, în general, fiori.
Să o luăm de la capăt. Cine, ce, unde, dar, mai ales, cu cine? Cine a făcut parte din echipa Press Trip Tunisia? Jurnaliști, persoane publice, influenceri etc. Îi menționez, în ordine alfabetică:
- Andreea Retinschi – Visual artist. Photographer
- Adriana Bulacu – Producător A7TV
- Alina Sorocean – Reporter TVR
- Adrian Boioglu – Jurnalișt CityDigital, CTNews și travel blogger la boio.ro
- Cristina Carp – Senior Consultant la Premium Communication
- Christina Oné – Visual artist. Photographer
- Dana Săvuică – Public figure (Travel and Lifestyle)
- Emilia Olescu – Jurnalist @Bursa
- Ioana Chișiu – Blogger (fashion, travel, lifestyle)
- Liliana Boioglu – Marketing Manager @CityDigital
- Monica Cismaru – Jurnalist A List Magazine
- Maria Andrei – Artistic Director. Producer & Host of “Life & Style cu Maria Andrei” @PrimaTV
- Marius Berca – Director Christian Tour
- Mihai Manea – Owner and CEO la Nine O’Clock, CEO & Founder la Manpres
- Natașa Alina Culea – realizator TV, lector, scriitor (cât de funny e momentul în care trebuie să te descrii:))))
- Ștefania Stancu – Jurnalist/PR
De ce să vizitezi Tunisia?
Sahara, cu Maurice
Când mă gândesc la Sahara, mă gândesc la trandafirii deșertului, la scorpioni (admirativ), la nisipul ce te poate ademeni și pierde, în același timp. Mă gândesc la mirajul deșertului și la câte ființe au murit căutând dâra de apă din zare – o înșelătorie optică a întinsului deșert saharian. Poate că unii ar spune că în deșert nu este nimic, neînțelegând că în acest nimic te poți regăsi și redefini. Vântul deșertic spune povești cui este deschis să le audă, povești ce par încă de la începutul lumii.
Nu poți merge în deșert fără o cămilă, de fapt, o poți face, dar ce sens are? Te rog să citești mai întâi romanul „Ultimul tuareg” al lui Alberto Vázquez-Figueroa și îți promit că nu vei mai privi un dromader așa cum l-ai privit până acum. Eu am plecat spre deșert cu dromaderul Maurice; l-am ales deoarece nu avea mare căutare printre turiști. Deși calm, blând și mare, avea blana răvășită, de un maro foarte închis, nefiind, estetic vorbind, în plaja cămilelor albe, cu gene dese, invidiate de amatoarele de genuțe 10D. La drept vorbind, Maurice devia serios de la traseu, îndrăgostit fiind de cămila albă și elegantă a Andreei Retinschi, dar chiar și-așa, și-a croit drumul elegant prin nisip purtându-mă domol în spate. My Love to Maurice!
Vila „George Sebastian”
Ei, uite, aici chiar e o poveste interesantă, pe care nu cred că o știai. Se pare că un român, pe nume George Sebastian, a primit ca dar din partea soției lui, o văduvă americancă ce i-a devenit apoi soție, o vilă în Hammamet. Probabil în loc de o atenție sau vorba aia, o măslină. Casa și grădina sunt fermecătoare, vi le recomand energic! În grădină am aflat că atunci când nu vezi curmale în palmier înseamnă că este un „el” sau, așa cum ne-a explicat ghidul: „A Palm Boy has no dates”. Ah, în grădină am admirat florile de hibiscus african, dar se pare că am așteptat degeaba ceaiul de hibiscus, căci în Tunisia nu au acest obicei pe care-l întâlnești lejer în Egipt. Tunisienii beau mai mult ceai din mentă cu zahăr, mai exact, zahăr, mult zahăr cu ceai din mentă.
Cartierul Sidi Bou Said
Cartierul cu un aer boem, în stil andaluzian, o să ți se pară cel puțin la fel de interesant ca Santorini – asociere neîntâmplătoare, căci cromatica este identică. Casele albe cu acoperiș rotund și uși albastre sunt scăldate în soare, iar din loc în loc sunt cafenele, mici hoteluri și magazine cu suveniruri de tot felul.
Portul El Kantaoui
Am denumit într-un mic interviu acest loc încântător „Micul Monaco” și îmi mențin afirmația! Golful este de un albastru ireal, yachturile albe sunt acostate cuminți, prinse-n parâme, și cafenelele au un aer atât de chic! Portul El Kantaoui se află la doar 8 km de Sousse și este înconjurat de resorturi de lux, se pare.
Amfiteatrul roman El Jem
Un amfiteatru care nu geme de oameni, pe care-l poți admira în tihnă, unde poți face fotografii mai ceva ca la Colosseumul din Roma. Amfiteatrul El Jem a fost construit în secolul al III-lea, cu o capacitate de aproximativ 35.000 de spectatori, și este acum sit protejat de UNESCO.
Ruinele Cartaginei
Cartagina, după cum ne spune istoria, a fost fondată de fenicieni în secolul al IX -lea înainte de Hristos. Situl arheologic pe care-l poți admira aici a fost odată inima unei civilizații prospere, înainte de războaiele punice.
Nu am stat la un singur hotel, așa că atașez mai multe imagini:
Shopping
V-am spus de shopping? M-am aprovizionat cu covorașe, narghilea (shisha), uleiuri naturale, produse cosmetice naturale, dulciuri și câte și mai câte.
În fotografie aveți shakshuka, o mâncare tradițională tunisiană, foarte, foarte delicioasă. Au un fel de pită pe care gazdele noastre ne-au pregătit-o pe loc, după ce au măcinat grâul în fața noastră. Această pită caldă se înmoaie mai întâi în ulei de măsline și apoi în miere. Apropo, cred că aici am gustat cel mai bun ulei de măsline.
Plaje? Sir, yes, Sir!
Multe hoteluri au ieșire direct pe plajă, dar și piscine experioare. Plajele au nisip alb și fin ca făina, iar albastrul mării îmi amintește nostalgic de Grecia.
Ce mai e de spus?
Mulțumesc, Marius Berca, pentru amintiri și experiență, singurele pe care le purtăm mereu cu noi! (Omnia mea mecum porto). Btw, fără Marius, mi-ar fi oprit narghileaua la aeroport sau mă dădeau la știri – „O turistă împătimită de shisha a atacat staff-ul din aeroportul Monastir. Ofițerul de pază atacat a fost întrebat de o reporteriță de la o televiziune din România o întrebare standard: «Cum v-ați simțit să fiți atacat cu o narghilea?». Hihihi!
Ah, să nu uit, este una dintre vacanțele în care am râs cu lacrimi, așa că vă sfătuiesc și pe voi să vă însoțiți de oameni solari! Nu doar în vacanțe! 🙂
Dacă vreți și voi o astfel de vacanță, verificați ofertele agenției Christian Tour!
Luați în calcul, vă rog, să aveți un hotel cu cât mai multe stele în Tunisia (5*, dacă se poate) și nu veți regreta acest sfat!