„Arta regală a otrăvurilor”, de Eleanor Herman
de la editura Litera
ELEANOR HERMAN este istoric, autoare a celor mai bine vândute cărți precum „În pat cu regele” și „În pat cu regina” – cărți pe care vi le-am prezentat în ediții BookMedia anterioare. Iată că acum vin cu o nouă carte a scriitoarei: „Arta regală a otrăvurilor”!
De-a lungul secolelor, otrava a fost una dintre metodele preferate ale oamenilor de a scăpa de dușmani mai mult sau mai puțin închipuiți, existând o adevărată industrie a otrăvurilor, din ce în ce mai sofisticată. Cu atât mai mult era spaima capetelor încoronate să nu fie otrăvite de alți pretendenți la tron.
Pentru a se proteja, familiile regale aveau degustători și nu puțini servitori au murit otrăviți astfel.
Italia era și ea un centru al otrăvurilor și al intrigilor, iar familia de Medici era renumită pentru ele, în special regina mamă, Caterina de Medici care a ajuns cumva să-și otrăvească fără să vrea fiul, pe regele Carol al IX-lea, încercând de fapt să-l otrăvească pe Henric al IV-lea, regele Navarrei.
În fiecare dimineață, patru medici veneau să analizeze urina regelui imoral Henric al VIII-lea, ceea ce l-a făcut pe medicul elvețian Paracelsus să-i numească pe medicii regali „Profeți ai urinei”. Un alt medic recunoscut pentru tratatele sale despre otrăvuri era medicul regal a patru dintre monarhii Franței, chirurgul Ambroise Paré.
Otrăvurile se testau pe animale și pe deținuți, cărora li se promitea liberatea, dacă ar fi supraviețuit. Se pare că istoria regală nu a fost și una a igienei, existând scărpinătoare speciale pentru cap, pentru păduchi. Ambasadorul Rusiei i-a scris țarului despre Regele Soare, Ludovic al XIV-lea că „duhnea ca un animal sălbatic”.
Revenind la otrăvuri, unele dintre antidoturi erau de-a dreptul amuzante: coarne de unicorni și alifii cu scorpioni. În timp, au descoperit că nu erau coarne de unicorni, ci colți de balene și că antidotul era o mare păcăleală. În acele vremuri, medicina nu era chiar medicină, ci mai mult o filosofie combinată cu „Doamne-ajută!”, iar pentru operații se consultau cu astrologii.
Femeile nici măcar nu aveau nevoie de inamici, deoarece se otrăveau singure folosind cosmetice cu arsenic, bella dona, stricnină, plumb sau mercur. Pentru o piele albă sau ochi strălucitori rămâneau adesea oarbe și mureau din cauza intoxicațiilor, ce-i drept, frumoase.
Îți recomand să citești cartea „Arta regală a otrăvurilor”, de Eleanor Herman și sper că se vor traduce în limba română și alte cărți ale autoarei ce scrie foarte savuros, chiar și neurmărind decât pe alocuri un fir narativ.