Astăzi vorbim despre câțiva scriitori ajunși la vârste venerabile, dar activi și prolifici literar.
- Vom începe cu romancierul și dizidentul regimului anticomunist, scriitorul rus care a primit premiul Nobel pentru Literatură în 1970, Aleksandr Isaievici Soljenițîn; el a trăit 89 ani.
- Agatha Christie, celebra scriitoare de romane polițiste și creatoarea faimosului personaj Hercule Poirot a trăit 85 de ani și a publicat peste 80 de cărți.
- „Călătorul trebuie să bată la toate porțile înainte
de a ajunge la a sa”, a scris Rabindranath Tagore, supranumit „Sufletul bengalului”,scriitorul indian care a trăit 80 de ani, în perioada colonială, și a primit în 1913 Premiul Nobel pentru Literatură. Era un cunoscut opozant al sistemului de caste din India. - Cred că toată lumea cunoaște celebra frază „Toate familiile fericite seamănă una cu cealaltă, dar fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei” . Vorbim de „Lev Nicolaievici Tolstoi, autorul romanelor „Război și pace” și „Anna Karenina”, care a trăit 82 de ani, scriind până în ultima perioadă a vieții sale.
- Scriitorul umanist și vegetarian convins George Bernard Shaw, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, a trăit nu mai puțin de 94 de ani și a scris până la 91 de ani.
- Voltaire, scriitorul filosof pe numele lui adevărat François-Marie Arouet, deși cu o sănătate precară, a reușit totuși să ajungă la vârsta de 84 de ani, compensând prin efervescența spiritului său critic neajunsurile trupului.
- Francesco Petrarca, prozator, poet și umanist din perioada Renașterii a proslăvit-o până la 90 de ani, în versuri nemuritoare pe Laura, muza lui și simbolul femeii superioare.
- Marele poet și gânditor german, Johann Wolfgang von Goethe, a trait 83 de ani iar la 82 de ani și-a încheiat ultima parte a poemului dramatic „Faust”.
- Victor Hugo, autorul cărților „Mizerabilii” și „Notre Dame de Paris” a trăit 83 e ani și a scris cinci romane celebre între 75 și 80 de ani.
Haide să vedem și care au fost scriitorii noștri longevivi:
- Mihail Sadoveanu a trăit 80 de ani,
- Gala Galaction (pe numele său real Grigore Pișculescu) 82 de ani,
- Tudor Arghezi (Ion Nae Theodorescu) a trăit 87 de ani,
- Ion Agârbiceanu 81 de ani
- și Emil Cioran 84 de ani.
Să nu uităm de scriitorii noștri români contemporani, ajunși la vârste venerabile, de care sper că ne vom bucura mult timp înainte:
Nora Iuga, pseudonimul Eleonorei Almosnino; are 90 de ani, este poetă romancieră și traducătoare din germană și suedeză.
Voi ce scriitori cunoașteți?