|
Natașa Alina Culea este o personalitate dinamică și versatilă, cu o vastă experiență în domeniul dezvoltării personale și coaching-ului. Coach și consilier acreditat ANC, lector de cursuri și formator, Natașa îmbină arta scrisului cu abilitățile sale de a îndruma și motiva oamenii. Este autoare de ficțiune și dezvoltare personală, având o capacitate remarcabilă de a transforma gândirea și perspectivele cititorilor săi. De asemenea, Natașa este realizator și prezentator al emisiunilor „BOOKMEDIA” și „PODCAST CU SENS BY NATASHA”, platforme prin care își împărtășește cunoștințele și experiențele cu un public larg. Într-o lume în care provocările cotidiene pot părea copleșitoare, Natașa a ales să se dedice ajutorului oamenilor care au nevoie de îndrumare. Ea își consideră misiunea o extensie naturală a abilităților sale, având ca scop principal să contribuie la dezvoltarea personală a celor din jur. În urma unei experiențe îndelungate de psihanaliză cu profesorul dr. psihanalist Augustin Cambosie, Natașa a reușit să se cunoască și să înțeleagă mai bine mecanismele minții umane, sistemele de apărare și tiparele inconștiente care ne influențează deciziile. |
|
|
Ce i-ai sfătui pe tinerii care se concentrează pe dezvoltarea personală? Care crezi că este punctul de unde aceștia trebuie să înceapă?
Viața este cea mai mare lecție de dezvoltare personală. Chiar dacă nu am reușit să ne învățăm lecțiile, viața are teme repetitive; mi-e teamă că nu pleacă nimeni din ea fără să se dezvolte personal . Suntem cu toții într-un proces continuu de redefinire a sinelui. Sunt multe cărți de dezvoltare personală, dar cel mai folositor autor, pentru mine, rămâne Napoleon Hill. Aș vrea să cred că ne preocupă să fim mai buni, asta da realizare.
Ce te-a determinat să urmezi calea coaching-ului și cum a influențat experiența personală acest parcurs?
Mereu am căutat răspunsuri și informație superioară. Am început prin a urma un proces psihanalitic la 26 de ani, urmat de o abordare mai spirituală a lucrurilor, atunci când lumea mea a intrat în coliziune cu lumea care ar putea fi. De ce psihanaliză? Dacă nu te înțelegi și nu te cunoști pe tine, cum crezi că ai putea să-i cunoști pe ceilalți? Prefer totuși să țin cursuri sau să vorbesc despre ceea ce ar putea ajuta oamenii, colectiv, mai degrabă decât să am sesiuni individuale. Sunt formator, sunt și consilier, dar acestea sunt doar diplome, nu sunt testul suprem.
Cum ai decis să devii scriitoare? A fost un vis dintotdeauna sau doar o continuitate a carierei?
Nu a fost un vis. A venit firesc, gradat. Mereu am citit foarte mult, probabil că de aceea mi-a fost ușor să mă exprim în scris. Poți avea talent, dar dacă vocabularul este sărac, cuvintele se împiedică unele de altele și frazele nu curg firesc, acel talent va rămâne neexplorat cumva. La olimpiadele de limba română mereu aveam notă mai mare în partea literar-creativă. Am mai spus și o repet, scrisul este perfectibil, dar talentul scriitoricesc este un dat, un dar.
Unde se termină realitatea și începe ficțiunea în lucrările tale?
Realitatea și ficțiunea se împletesc, așa cum realitatea vieții noastre se împletește cu fantezia vieții noastre. Cărțile sunt, și ele, o reflectare a noastră.
Ce personalități ți-au marcat evoluția de-a lungul timpului?
Literare? Nikos Kazantzakis, Mikhail Shishkin, Alberto Vázquez-Figueroa, Amos Oz, Mario Vargas Llosa…
Ce părere ai despre tehnicile de mentalizare care au acaparat în ultimii ani atenția oamenilor? Cum putem să rămânem cu picioarele pe pământ într-un context în care suntem încurajați să credem că putem face și obține orice ne dorim?
Cred că putem obține lucruri pe care ni le dorim, dar dacă vrei să dispară zidul din fața ta și te repezi spre el, te vei lovi și te va durea. Există o realitate materială. Există limite. Poate că sufletul nostru este nelimitat. Poate că puterea noastră creatoare este nelimitată, dar corpul nostru este limitat. Pământul este limitat. Știind asta, are sens să încerci să faci zidul să dispară? Nu ai putea folosi zidul ca punct de reconfigurare? Înțelege GPS-ul asta mai bine ca noi?
Care este mesajul tău pentru cei care se confruntă cu autosabotajul?
Să afle motivul pentru care se autosabotează. Cu alte cuvinte, care sunt motivele tale subtile din spatele motivelor pe care ți le servești pentru a rămâne în spațiul „safe”. Întotdeauna trebuie să te duci pe firul fricii. Ce crezi că s-ar putea întâmpla rău, dacă ai merge înainte cu ceea ce îți dorești? Află răspunsul și lucrează consecvent în sens invers. Eu fac astfel de exerciții inclusiv în scris. Scrisul este terapie curată.
Consideri că toate defectele noastre pot fi transformate în calități? Cum ai descrie parcursul tău emoțional, odată cu toate cunoștințele pe care le-ai dobândit?
Toate defectele noastre ascund potențiale calități. Gândiți-vă puțin, lenevia poate aduce idei geniale, gelozia poate crea trăire, invidia poate aduce conștientizare și tot așa. Ține doar de noi cum ne transformăm „defectele” în calități care să ne ajute, preferabil, pe noi și pe ceilalți.
Parcursul meu? Încă greșesc, încă îndrept.
Cum te-ai descrie în 5 cuvinte?
Ceea ce fac mă definește. 5 cuvinte
Care este autorul tău preferat? Dar cartea?
Autorii enumerați mai sus sunt cei de care m-am lipit tare. Lista ar fi cam așa: Nikos Kazantzakis – „Zorba Grecul” Mikhail Shishkin – „Pismovnik” („Scrisorar”) Alberto Vázquez-Figueroa – „Ultimul Tuareg” Amos Oz – „Poveste despre dragoste și întuneric” Mario Vargas Llosa – „Rătăcirile fetei nesăbuite”
Care vor fi următoarele tale proiecte? Pregătești noi lansări alături de Editura Neverland?
Da. Curând tipărim „Arlechinul. Un bilet la circ numit iubire”. Când voi termina „Nopți la Monaco II. Siberia” va fi un pachet cu ambele volume.
Ai un mesaj pentru urmăritorii tăi? Cum ai descrie comunitatea pe care ai reușit să o aduci, pe parcursul anilor, în jurul tău?
Zilele acestea m-am tot gândit la acest proverb latin: „Audaces fortuna juvat”. Rezonez cu el.
Recunosc faptul că nu am suficient timp încât să-mi formez o comunitate pe care să o țin la curent cu tot ceea ce fac eu, dar rețelele mele sociale sunt publice. Scriu foarte rar pe rețelele sociale, deoarece nu simt nevoia să împărtășesc lucruri intime cu toți oamenii care mă urmăresc. De asemenea, am păreri încă divizate în mine cu privire la toate deversările din online, cu scopul de a fi simpatici publicului. Nu țin să fiu simpatică, nici cuvântul nu-mi place; țin să-mi urmez drumul, iar dacă alți oameni se regăsesc pe drumul meu, cu drag îi iau în călătoria mea. |
|
Într-o lume în continuă schimbare, Natașa Alina Culea se dovedește a fi o lumină călăuzitoare pentru cei care caută să își descopere potențialul și să își îmbunătățească viața. Prin munca sa de coach, lector și scriitor, ea nu doar că îmbogățește cunoștințele celor din jur, ci și îi inspiră să își depășească limitele. Dedicarea sa pentru ajutorarea altora și abilitatea de a transforma provocările în oportunități de creștere sunt trăsături admirabile ce o fac un exemplu de urmat. Fiecare interacțiune cu Natașa este o oportunitate de a învăța să ne recunoaștem slăbiciunile și să ne îmbrățișăm adevărata esență. Pe măsură ce continuă să inspire și să motiveze, suntem curioși să vedem cum va evolua călătoria sa literară și profesională în anii următori. EDITURA NEVERLAND (UNIVERSUL JURIDIC) |